854 mensen aan het werk met Rijnmonds Arbeidsmarkt Perspectieffonds

4 December 2024, 14:29 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Gemeente Rotterdam

Het Rijnmonds Arbeidsmarkt Perspectieffonds (RAP) biedt werkgevers een uitkomst om de hardnekkige personeelstekorten aan te pakken. In het eerste jaar heeft het RAP al 18 projecten ondersteund, goed voor 854 duurzame werkplekken of baanbehoud in de regio.

Het RAP stelt ondernemers in staat om met cofinanciering projecten te starten die gericht zijn op duurzame werkgelegenheid. Gezien de personeelstekorten, ondersteunt het fonds initiatieven in de bovengenoemde ‘maatschappelijk cruciale sectoren’, zoals techniek, ICT, logistiek, zorg en onderwijs.

Tim Versnel wethouder o.a. Werk en Inkomen: “Nu is het moment om een tandje bij te zetten, voordat we straks echt een probleem hebben in de maatschappelijke cruciale sectoren. Dat vraagt van de werkgevers om anders naar werving van personeel te kijken. Met het RAP geven we hen de tools om zowel hun personeelsproblemen aan te pakken, als bij te dragen aan maatschappelijke uitdagingen. Daarnaast hebben Rotterdammers die nog langs de kant staan, waardevolle kwaliteiten om één van de 30.000 vacatures in onze regio te vervullen. Dit is precies de pragmatische aanpak die we nodig hebben: kansen creëren voor werkgevers én werknemers.”

Oproep aan werkgevers
De ondernemers die tot nu toe hebben deelgenomen prijzen de efficiënte aanpak, de korte doorlooptijd en de minimale administratie van het fonds. Het RAP richt zich op sectoren die onmisbaar zijn voor de samenleving en de economie. Werkgevers die ook willen investeren in innovatieve oplossingen worden opgeroepen om hun plannen in te dienen bij Werkcentrum Rijnmond.

Voorbeelden van ondernemers uit de regio
Twee voorbeelden van hoe slimme investeringen van werkgevers niet alleen de arbeidsmarkt versterken, maar ook werkzoekenden nieuwe kansen biedt:

Aannemersbedrijf CityTec leidt met een bijdrage uit het Rijnmonds Arbeidsmarkt Perspectieffonds (RAP) maar liefst 50 nieuwe monteurs op.  Erwin Kamp, Operationeel directeur van CityTec: “Ons bedrijf vergrijst. Er gaat binnenkort een grote groep met pensioen. De mensen die bij CityTec een kans krijgen, zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Statushouders bijvoorbeeld, maar ook ex-gedetineerden. We vissen in alle vijvers. En er zitten pareltjes tussen! Ik ben soms echt verbaasd over de talenten die we zien.”

Cedrah ontwikkelde in samenwerking met RST Zorgverleners, Salem Ridderkerk en het Hoornbeeck College een nieuw leerprogramma voor volwassen zij-instromers die een diploma Verzorgende IG willen behalen. Wilma Broer – van de Ruitenbeek, praktijkopleider bij Salem: “We hebben steeds meer mensen nodig in de zorg. Daarom hebben we een traject ontwikkelt voor zij-instromers, waarin hun kennis en ervaring uit andere branches optimaal benut kunnen worden. Zo is er onlangs een voormalig schipper gestart. Het was wel even wennen voor hem, maar inmiddels draait hij goed mee.”